Tulevaisuuden kaupunkikuvia Mikkelissä
Emma Fältin ja Anna-Maria Väisäsen Shared Futures– kaupunkikävely ja installaatio ovat osa Mikkelin taidemuseon M I T Ä -biennaalia. Teos on kaupunkikävelyihin perustuva piirros- ja ääni-installaatio, jonka tavoitteena on haastaa kuvittelemaan kaupunkiympäristön tulevaisuutta. Kesäkuun alussa sain tilaisuuden osallistua katsojana ohjatulle kävelylle, jonka dokumentoinnin pohjalta installaatio on koostettu.
Tapaan Mikkelin taidemuseon aulassa oppaan, Anna-Mari Väisäsen, joka ojentaa minulle kuulokkeet. Kun kuulokkeet ovat päässäni opas johdattaa minut ulos museosta kauppakeskuksen läpi ulos kadulle. Kuulokkeista tuleva ääni vahvistaa kuulokuvan, rullaportaat, askeleet, jossain autot ja sora jalkojen alla. Oivallan, että ääni ei ole etukäteisnauhoitus, vaan kuulokkeeni on yhdistetty oppaan kädessä kuljettamaan mikrofoniin. Äänimaiseman korostuessa tapahtuu se, mikä parhaimmissa kaupunkiesityksissä tapahtuu: herkistyn tässä olemiselle, olen yhtä aikaa kaupunkitilassa ja esityksessä. Äänet auttavat keskittymään ja kiinnittämään huomioni siihen, minkä arjessa otan liian usein itsestäänselvyytenä. Kun askeleet rahisevat korvissani, tuntuu kuin olisin elokuvassa.
Kävelemme toisen kauppakeskuksen ovesta sisään ja menemme hissillä ylös parkkipaikalle. Kierrämme parkkitilan, erilaiset pinnat vaikuttavat askeleidemme ääniin. Pysähdymme kuuntelemaan huminoita, yhtä tässä, toisenlaista tuossa. Ajattelen kaupunkia, sitä miten se on rakennettu ja sitten ikään kuin unohdettu, tähän silmiemme eteen. Kuljemme kaupungissa kaiken aikaa juurikaan ajattelematta siihen liittyvää materiaalien moninaisuutta. Parkkitila on täynnä ihmeellisiä rahinoita, suloista huminaa ja sitten yhtäkkiä musiikkia, sekin on ihmeellistä. Niissä kaikissa kietoutuu kaupungin historia, nykyhetki ja tulevaisuus. Esityksestä tulee kehys, jonka kautta herkistyn katsomaan ja kokemaan kaupunkia. Välillä pysähdymme, tässäkin humisee hienosti!
Poistumme rakennuksesta, kävelemme sivukujalle ja talon takapihalle. Esityksen kehys saa minut katsojana merkityksellistämään asioita uudella tavalla; on kuin pihalla oleva varis olisi odottanut juuri meitä. Puiston penkillä istuu tyttö lukemassa, katson häntäkin osana esitystä. Pysähdymme suihkulähteen ääreen, solina täyttää korvat ja kokeilemme kylmää vettä.
Palaamme takaisin taidemuseolle. Emma Fält ohjaa minut sivuhuoneeseen, jossa on puinen divaani. Käyn siihen makaamaan ja saan toiset kuulokkeet korvilleni. Fält kehottaa minua rentotumaan, ajattelemaan sitä mitä näin ja valitsemaan jonkin tietyn paikan, joka jäi mieleeni. Sitten hän pyytää minua kuvittelemaan valitsemani paikan sadan vuoden kuluttua ja kuvailemaan sitä. Mikä on muuttunut? Onko siellä ihmisiä? Entä kasveja? Miten ihmiset liikkuvat? Miten heidän elämänsä on toisenlaista? Samalla kun kuvittelen tulevaisuutta ja puhun ajatuksiani ääneen, kuulen kynän rapinaa, liitu hankaa paperia vasten. Emma Fält piirtää sitä, mitä puhun.
Shared Futures asettuu hienosti osaksi kaupunkiesitysten ja -kävelyiden jatkumoa ja muistuttaa, mikä voima taiteella on havainnoinnin herättämisessä ja huomion toisin suuntaamisessa. Parhaimmillaan taiteessa tapahtuu juuri tämä: mieli herkistyy tavoittamaan tästä hetkestä jotain olennaista ja luo tilaa mahdolliselle. Minulle olennaiseksi nousi materiaalinen ympäristö, pikkukivet jalkojen alla, tien toisella puolella aivastava jalankulkija ja betonilaatoituksen välistä puskeva puun taimi. Oma tulevaisuuden kaupunkini on yhtä aikaa ihmisen eri vuosikymmeninä rakantama, ja samaan aikaan se elää omaa elämäänsä ihmisestä välittämättä.
Emma Fält ja Anna Maria Väisänen: Shared Futures
M I T Ä -biennaali Mikkelin taidemuseossa 12.6.-10.10.2021
Piirros: Emma Fält
Kuvat ja teksti: Pilvi Porkola